Wat vind je op deze site?

Bijzondere personen

Excentriekelingen, creatievelingen, levenskunstenaars… Je vind ze allemaal binnen deze site. De meeste berichten op deze site gaan over mensen en gebeurtenissen in Noord-Brabant in de negentiende eeuw. Er was sprake van grote economische vooruitgang, maar ook grote economische verschillen. Als antropoloog en stamboomonderzoeker ben ik vooral gefascineerd door mensen die op het randje balanceren. De rand tussen gezond verstand en waanzin, de rand tussen creatief en crimineel gedrag, de rand tussen acceptabel en onacceptabel. En natuurlijk vooral vrouwenlevens. Ik hou van verhalen vertellen, daarom vind je een keur van bijzondere personages onder de kop levens in verhaal.

Historische psychiatrie

Onder de kop historische psychiatrie vind je heel veel informatie over de wetgeving en gang van zaken, en de leefomstandigheden binnen de gestichten, maar ook zoektips: waar kun je meer informatie over krankzinnige voorouders vinden? Ook kun je het artikel lezen dat ik voor Gen Magazine (CBG) heb geschreven.

Reizigers en ruilebuiters

Momenteel ben ik bezig met onderzoek naar reizigers uit het pre-woonwagentijdperk. Ik kom zoveel bijzondere personages tegen dat ik haast niet meer weet waar ik moet beginnen. Het uitgangspunt was Oss, maar natuurlijk gaat het om reizigers, dus ik kom al onderzoekend bij veel verschillende plaatsen. Hier komen dus steeds artikelen bij.

Curiosa

Onder curiosa heb ik overige stukken geplaatst. Het meest opmerkelijke wat ik graag wil uitlichten is het driedelige verhaal over mijn opa tijdens de tweede wereldoorlog.

Zeelst

De artikelen en verhalen over Zeelst zijn inmiddels de oudste op deze site. Zeelst is onderdeel van de gemeente Veldhoven. Ik had bijzondere voorouders uit Zeelst, daarom heb ik mij er destijds in verdiept en veel contact gehad met de heemkundekring aldaar. De foto boven dit artikel toont mijn voorvader Peerke (de kaalhoofdige man op klompen) met een fabrikantenfamilie, voor zijn eigen huis (foto: Spaarnestad).

Voor genealogen – tips en registers

Speciaal voor stamboomonderzoekers heb ik een aantal artikelen geschreven waar jij misschien iets aan hebt. Maar misschien ben je specifiek op zoek naar je eigen voorouders? Je kunt natuurlijk de familienaam in de zoekbalk invoeren. Misschien heb ik over hen geschreven.

Maar ook kun je voorouders zoeken binnen de volgende door mij gedigitaliseerde bronnen:

Tenslotte

Deze site is inmiddels erg groot geworden. Toch hoop ik dat je iets van je gading kunt vinden door gebruik te maken van het menu, de links binnen de berichten of via de categorieën. Er zit geen chronologie in, dus je kunt associatief rondneuzen.

Mocht je iets niet kunnen vinden, aanvullingen, commentaar of vragen hebben, dan kun je mij een berichtje sturen via maritavanbrussel@outlook.com of via het reactieformulier onder elk bericht.

Misschien ook interessant...?

One thought on “Wat vind je op deze site?

 1. Harriëtte Blankers

  september 20, 2020 at 3:30pm

  Ik heb vooral gezocht in alle info over Zeelst, naar mijn eigen voorouders. Ik ben af en toe verre familieleden tegengekomen, maar nog niet mijn vader, opa en oma, en verder terug. Ik vind het mooi dat de site niet alleen namen en jaartallen geeft, maar door de verhalen mensen van vroeger ook echt tot leven brengt.

  • Auteur

   Marita

   september 20, 2020 at 3:41pm

   Wat fijn om te horen. Succes met je zoektocht!

 2. John van Erkel

  september 20, 2020 at 5:47pm

  Mooi initiatief deze blog Marit. Via mijn interesse voorgenealogie en omdat ik coudewater ken Spreekt dit mij erg aan. Succes met de voortgang van de blog
  Groet John van Erkel

Je emailadres wordt niet getoond. Naam en email zijn verplicht