Druk, druk, druk

Nou, als je het echt zo druk hebt, dan zeg je dat geen drie keer, aldus Theo Maassen. Ja, dat relativeert die drukte weer. Maar dit is waar ik momenteel (mei 2018) mee bezig ben.

Nalatenschap Habraken uit Zeelst/Meerveldhoven

Van de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis heb ik de nalatenschap van de familie Habraken in bruikleen. Jan Habraken was de burgemeester van Zeelst van 1846 tot 1891. Zijn zoon H.A. Habraken was o.a. gemeentesecretaris, fabrikant en verzekeringsagent.

  1. Ik maak een index van de recepten, aantekeningen en memoires die H.A. Habraken uit Meerveldhoven opschreef tussen 1900 en 1913. Dit omvat zo’n beetje alles wat hij wilde onthouden en geeft een fascinerend inkijkje in wat hij belangrijk vond. Jachthonden bijvoorbeeld, daarom noteerde hij allerlei middeltjes om zieke hondjes te genezen en honden te trainen. Maar ook de fruitbomenteelt kende zijn warme belangstelling, evenals het voorkomen van ongedierte. Handige weetjes over het inschatten van het gewicht van een varken, oorlog in de Filippijnen of wat te doen bij migraine schreef hij ook op. Verder noteerde hij veel handige adressen, van horlogemakers tot de neo-Malthusiaanse bond. En tussendoor schreef hij af en toe een paar pagina’s Mes Mémoires. Update september 2019: ik heb het spijtig genoeg opgegeven, het handschrift van Habraken was zo beroerd…
  2. Ik ben aan de slag gegaan met het digitaliseren van het Polis-Register van de Brandwaarborgmaatschappij voor het Koningrijk der Nederlanden te s Hertogenbosch vanaf 1871-1900. Het bevat een nauwkeurige beschrijving van de boedel van iedere verzekerde in Zeelst en omstreken. Voor stamboomonderzoekers bevat dit een schat aan informatie, omdat er precies in terug te vinden is in wat voor omstandigheden voorouders woonden en hoe zij in hun inkomsten voorzagen. Hadden ze een pannen- of een strodak, waren er bijgebouwen? Was er levende have? Paardentuig of een weefgetouw? Melk- of karngereedschappen? Het staat allemaal in het polisregister. Update september 2019: je kunt hier zelf nagaan welke bezittingen jouw voorouders hadden. Afgelopen week zag ik in Den Bosch een mooi geveltableau van deze brandverzekering, zie foto.

Een Zeelster Slag

Voor het project Een Zeelster Slag? doe ik onderzoek en schrijf ik verhalen. Voor meer informatie, kijk hier. Update 2019: wegens tijdgebrek heb ik dit project moeten laten zitten.

Stamboomaanvullingen

In het verlengde van het project Een Zeelster Slag kan ik weer heel wat aanvullingen doen in mijn eigen stamboom. Maar ook bevat mijn stamboom personen die nog niet bij Zeelst Schrijft Geschiedenis bekend zijn.

Famillement

Tijdens het landelijke stamboomfestijn Famillement, dat op 3 juni 2018 in Leeuwarden plaatsvindt, mag ik in het kader van GenTalks komen vertellen over de Zeelster zonderling, die zonder het te willen door heel Nederland reisde – van gevangenis naar krankzinnigengesticht naar bedelaarsgesticht. Ik heb maar 10 minuten om zijn lotgevallen te beschrijven! Een hele uitdaging.

Het krankzinnige(n)project

De krankzinnigen van Coudewater – een begin is gemaakt, maar ik was nog lang niet klaar met het identificeren van de patiënten die als casus beschreven werden in het Verslag naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan in 1885. Update: inmiddels is het af, en kun je hier naar je voorouders zoeken.

Weert in de tweede wereldoorlog

Karel Wering als beginnende politieman, circa 1934

Mijn opa (nee, niet de zonnekoning) Karel was politieman in Weert. Samen met twee gedetacheerde marechausséecollega’s, Dusink en Kroezen, werd hij in 1944 verantwoordelijk gehouden voor het ontsnappen van een verzetsman. Ze werden als politiek gevangenen naar Duitse concentratiekampen vervoerd, waaruit alleen mijn opa levend terugkeerde. Hij heeft nooit over de gebeurtenissen en de oorlog gesproken en is allang overleden. Ik doe nog altijd onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Herman Kroezen kwam uit Boxmeer, die verdient daarom een plaatsje op de site Brabantse Gesneuvelden. Update: inmiddels is het een mooi portret geworden waarin indirect ook mijn opa geëerd werd, je leest het hier.

Roman

Mijn roman over de Zeelster zonderling moet nog verder geschreven worden. Gelukkig is niet alleen papier geduldig. Mijn laptop ook.

Theater de Lievekamp

Donderdag 21 juni 2018 geef ik in het poppentheater Marag in Oss een lezing over voorouders en armoede. Met mogelijk een vervolg na de zomersluiting.

Werkgroep opzet vrijwilligerscafé

Ik neem deel aan een brainstormgroepje om te kijken of er mogelijkheden zijn om een vrijwilligerscafé op te zetten in mijn gemeente.

Netwerken en nadenken

Ik doe het graag en doe het goed. Nu ben ik mij aan het oriënteren om van  sociaal-historisch onderzoek en schrijfwerk mijn beroep te maken. Daarvoor oriënteer ik mij op verschillende manieren. Denk jij met mij mee?

Misschien ook interessant...?

Je emailadres wordt niet getoond. Naam en email zijn verplicht