Boekpresentatie Post uit Zeelst

De heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis heeft een boek met nostalgische ansichtkaarten uit het dorp samengesteld. De boekpresentatie van “Post uit Zeelst” is op zaterdag 25 november 2017 om 2 uur in Huize Sele, Blaarthemseweg 21 in Veldhoven. Ik ben gevraagd om er een praatje te houden over mijn betovergrootvader Peerke van Brussel. Mijn eerste reactie: Natuurlijk! Spannend, maar wat een eer! Mijn tweede reactie: wat zal ik over hem vertellen? Er is zo veel!

Achtergrond bij de foto die in het boekje is opgenomen: Peerke werd rond 1906 door Jan Bijnen gefotografeerd in de deuropening van zijn hut. Hij was toen ongeveer zestig jaar. Jan Bijnen was een succesvolle en erg actieve Waalrese fotograaf, boekhandelaar en uitgever van prentbriefkaarten. Hij reisde de hele streek door en fotografeerde veel dorpsgezichten, markante gebouwen en personen. Waaronder dus Peerke, die een bekende figuur was in de Kempen. Hij woonde letterlijk in een hutje op de hei en leefde een afgezonderd bestaan in zijn Villa de Ekster. De foto die Bijnen van Peerke maakte werd verkocht als ansichtkaart met verschillende opschriften, bijvoorbeeld: Typisch kiekje uit Noord-Brabant, Groeten uit …, Peerke’s hut, en zelfs Zalig Kerstfeest. Waarschijnlijk had ieder Brabants dorp begin twintigste eeuw wel zo’n zonderling, dat Bijnen de ansichtkaart benoemde als “typisch”…
Kijk vooral verder op deze site voor meer verhalen over Zeelst en zonderlingen uit Brabant!

Bronnen:
Zeelst schrijft Geschiedenis
Brabantcollectie Tilburg Universiteit

Misschien ook interessant...?

One thought on “Boekpresentatie Post uit Zeelst

 1. Ine van Zuylen-Bazelmans

  mei 26, 2020 at 7:05am

  Graag zou ik het boek post uit Zeelst bestellen.
  Door Corona-omstandigheden is het in een Zorgcentrum verloren gegaan.
  Kunt U mij helpen aan een nieuw exemplaar?

  Ine van Zuylen-Bazelmans

 2. Hans Bazelmans

  oktober 15, 2020 at 1:05am

  Ik herken het huis van een foto die ik onlangs kreeg met m’n overgrootvader en de rest van de familie. Leuk.

 3. Ine van Zuylen-Bazelmans

  oktober 15, 2020 at 4:07pm

  Leuk Hans,
  Wij woonden op nummer 40.
  Ons Vader (van de Duc George Sigarenfabrieken), zal hem en het huis zeker gekend hebben, maar ik ben uit 1938 en kan het me helaas niet meer herinneren.
  In welk jaar is het huis afgebroken? Weet jij dat?

  Groeten Ine Bazelmans.

  N.B. Van wie ben jij een zoon? Dat vraag ik omdat ik aan stamboomonderzoek doe.

  • Henk Koppens

   november 26, 2020 at 6:16pm

   Beste Ine,

   Ik ben je jongste neef zijnde: Henk Koppens van tante Jet en ome Hein van de Blaarthemseweg 39!

   Aangezien ik ook bezig ben met stamboomonderzoek kwam ik middels allerlei omzwervingen je bovenstaande berichten tegen.
   Ik heb in http://www.myheritage.nl een stamboom aangemaakt onder de naam: “Koppens Family Tree”. Daarin komt met name de familie Bazelmans zeer uitgebreid aan de orde komt. Veel van deze gegevens komen van mijn zus Riny, die vorig jaar is overleden. Natuurlijk ontbreken bij mij ook nog wel wat gegevens. Mogelijk kunnen we elkaar dienaangaande aanvullen.

   Verneem graag van je en vriendelijk groetend,

   Henk Koppens

  • Hans Bazelmans

   april 1, 2021 at 10:49pm

   Hallo Ine. Sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben een zoon van Martinus Arnoldus Josephus Bazelmans. Ik weet niet wanneer dat huis is afgebroken. Het was ook het huis van de familie niet heb ik later gelezen. Er was toevallig een fotograaf in het dorp en die had z’n spullen voor “een typische Kempische boerderij” opgesteld. Daar is de familie gewoon voor gaan staan. Ik kom zelf niet uit Veldhoven maar uit Breda (en ik ben van 1957). Mijn opa is geboren in Zeelst. Hij was de zoon van Wilhelmus Bazelmans die bierbrouwer was en organist in de kerk. Mijn opa en oma zijn een winkel begonnen in Breda. Onlangs heb ik nog contact gehad met Jan Bressers van Zeelst schrijft geschiedenis omdat de stamboom van ons niet klopt. Mijn broers en ik zijn daar steeds de zonen van de tweede vrouw van mijn vader. Ik hoop dat dat nou eindelijk is veranderd. Die stamboom kan je ook vinden op Zeelst schrijft geschiedenis: https://www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl/genealogie/genealogieen-zeelster-slag/ .

 4. Ine

  december 3, 2020 at 3:34pm

  Hallo Henk,
  Even een reactie van mij.
  Persoonlijk publiceer ik helemaal niks op internet of waar dan ook.
  Zeker niks over Bazelmans of wat dan ook uit de familie.
  Zover ik weet wilde Riny dat ook niet, zoals ze mij herhaaldelijk vertelde als
  we elkaar, bijna wekelijks, weer zagen bij het BHIC.
  Daarbij staat Familysearch bij mij niet als goed bekend.
  Ben daar teveel fouten tegen gekomen.

  Groetjes Ine

 5. Henk Koppens

  december 23, 2020 at 1:52pm

  Als reactie op de laatste 2 bovenstaande berichten wil ik hier toch even melden dat Ine en ondergetekende elkaar (weliswaar via omwegen) alsnog “gevonden” en gesproken hebben.

  We hebben onderling afgesproken dat we elkaar in de toekomst rechtstreeks blijven informeren m.b.t. het uitwisselen van gegevens over de familie Bazelmans uit Zeelst.

  • Auteur

Je emailadres wordt niet getoond. Naam en email zijn verplicht