Jan Mutsers, Eindhovens trots – een verhaal dat nog verteld moet worden

Mijn oudoom Jan Mutsers (Woensel 1904-Eindhoven 1984) was worstelaar, gewichtheffer en brandweerman bij Philips. Ooit was heel zuidelijk Nederland apetrots op deze krachtpatser, een autodidact die zelfs zevende werd op de wereldkampioenschappen. Hij is de oprichter van de Eindhovense krachtsportvereniging Hercules. Binnen mijn familie en binnen de Philips brandweer is hij legendarisch omdat hij bij het vijftigjarig bestaan van de Philips-brandweer een plateau met vijf musicerende artiesten ophief. Ook kon hij een paard optillen. Maar zoals dat gaat in de sport worden records weer verbroken, en vedettes moeten plaats maken voor nieuwe kampioenen.

Ik heb me voorgenomen zodra ik tijd heb het leven van Jan Mutsers vast te leggen. Gelukkig heeft mijn trotse oma (zijn zusje) heel wat krantenknipsels over hem nagelaten. Ik ben alleen zelf totaal niet thuis in de wereld van de krachtsport, dus het vergt wat meer tijd dan ik had gehoopt.

Hier alvast wat oude foto’s.

Jan Mutsers huzaar
Jan Mutsers als dienstplichtige in De Harskamp (tweede van rechts)
Mutsers
Tijdens de Zuid-Hollandse kampioenschappen in 1931. Tweede van links is Jan Mutsers

***
Oom Jan kwam uit een kleurrijke familie. Lees dit maar eens over zijn nicht Jeanne in Turnhout, hier lees je over zijn zus Anna en zijn moeder Catooke, en hier over zijn grootouders Peer en Anna.

Misschien ook interessant...?

Je emailadres wordt niet getoond. Naam en email zijn verplicht