Alles over Zeelst

Zeelst is een dorp dat al bijna honderd jaar geen zelfstandige gemeente is, het maakt deel uit van de gemeente Veldhoven en de metropool van Eindhoven. Ik ontdekte het door mijn stamboomonderzoek: mijn vaders opoeke bleek er vandaan te komen. Ik vond een schat aan informatie in het RHC-E over Zeelst en zijn inwoners en ik beet mij vast in het verhaal van de Zeelster zonderling. In november 2017 heb ik op uitnodiging van de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis  een voordracht gehouden over mijn voorvader Peerke.

Sinds april 2018 ben ik ingelijfd bij het project Een Zeelster Slag dat onder leiding staat van prof. emerita Annelies van Bronswijk. Ik verricht hiervoor genealogisch onderzoek en schrijf portretten bij de veertig familielijnen die met behulp van DNA-onderzoek in kaart zijn gebracht.

Zeelst was in de negentiende eeuw een agrarisch weversdorp. Dat wil zeggen: de meeste bewoners waren keuterboertjes met een weefgetouw. Om een beetje overzicht te houden in de verhalen over Zeelst, heb ik ze losjes gegroepeerd rondom twee thema’s.

Reacties gesloten.