Een Zeelster slag?

Het begon met een grapje: wij van Zeelst zijn héél anders dan die van Velthoven. Voor hoogleraar biologie Annelies van Bronswijk, die een voormoeder in Zeelst heeft, een interessant project om zich na  haar pensionering in vast te bijten. Het project Een Zeelster Slag? begon in 2013 als een grootschalig DNA-onderzoek onder mensen die hun moederlijn in een van de Zeelstse stambomen hadden. In dit artikel wordt het project in detail beschreven.

Het project moet tegen 2020 afgerond zijn. Eigenlijk ironisch, want dan is het ook honderd jaar geleden dat de gemeente Zeelst werd ingelijfd bij Veldhoven.

Uitvalsbasis van de projectgroep: de hooizolder van ’t Oude Slot

Zeelst is weliswaar het beginpunt van Een Zeelster slag, maar het resultaat zal interessant zijn voor iedereen met belangstelling voor de Kempen. Er zal aandacht besteed worden aan migratiestromen, middelen van inkomen en bewoning in de regio. Uiteraard zal zo helder mogelijk worden uiteengezet wat het DNA- en genealogisch onderzoek inhield en zullen de stambomen in het eindverslag te vinden zijn. Mijn bijdrage aan het project bestaat uit een veertigtal (!) geschreven portretten van markante personages die voorkomen in de stamboom. De personen die ik beschrijf zijn bij lange na niet afkomstig uit Zeelst, sommigen zullen niet eens weten dat ze voorouders in Zeelst hebben. Toch heb ik de informatie over Een Zeelster Slag maar onder de kop Alles over Zeelst geplaatst.

Het eindresultaat is hopelijk een feest voor iedereen met wortels in (of belangstelling voor) de Kempen!

De artikelen die ik hier zal plaatsen zijn natuurlijk niet de complete verhalen die straks in de publicatie te vinden zijn. Maar enkele tipjes van de sluier wil ik wel oplichten! (wordt vervolgd)

Reacties gesloten.